Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) olarak, J.P. Morgan’dan alınan hibe ile İngiltere’de MyBnk kurumundan Türkiye’ye uyarladığımız ve gençlere finansal okuryazarlık bilinci kazandırmayı hedeflediğimiz PARAYÖN projesinin basın lansmanı 17 Kasım 2015 Salı günü Avantgarde Hotel de gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen, “Japonlar üç şeyin gücüne inanırlar: “Kılıç, mücevher, ayna”. Ama onlar için en değerlisi “ayna”dır. Çünkü ayna kendini bilmenin gücünü simgeler. Finansal okuryazarlık da insanın kendini bilmesinde en önemli araçlardan biri. “ sözleriyle finansal okuryazarlığın önemini vurguladı.
Türkiye deki okuryazarlık bilinci konusunda ise “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde finansal okuryazarlık çok daha önemli bir yer teşkil ediyor. Ve maalesef OECD rakamlarına göre Türkiye finansal okuryazarlık bilinci konusunda oldukça alt sıralarda yer alıyor. Yeterli finansal altyapıya ve bilince sahip olamamak ülke ekonomisinin sürdürülebilir olmasının önünde bir engel.”diyerek şu anda bulunduğuz durumu özetledi.
Konuşmasını finansal zeka uzmanı Robert Kiyosaki’nin toplumun temel taşı olan gençlere söylediği “Kazanmak için değil öğrenmek için çalışın. Çünkü kazandığınız bugünü, öğrendikleriniz ise tüm hayatınızı garanti altına alır. “sözüyle tamamladı.
Özlem Denizmen’in konuşması sonrasında kürsüye çıkan FODER Genel Sekreteri Dr. Yasemin Demirdağ gerçekleştirmiş olduğu sunumun ilk kısmında FODER ile ilgili misyon, vizyon ve faaliyetleri anlatarak ikinci kısmında ise Parayön projesini hazırlanan tanıtım videosu ile birlikte anlatarak basını bilgilendirdi.
Proje tanıtımından sonra kürsüye çıkan J.P. Morgan Türkiye’nin Genel Müdür Yardımcısı Işık Güven Toktamış “J.P.Morgan Chase Vakfı’nın misyonu; temel olarak insanların geleceklerini güvence altına alabilmeleri ve yönetebilmesi için kendi finansal ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarını sağlamak. Bireylerin günlük finansal ihtiyaçlarını yönetmeleri ve geleceklerini planlamaları için hayata finansal okuryazarlık bilinciyle atılması gerekmektedir. Finansal okuryazarlık daha iyi bir gelecek için küresel bir ihtiyaç olarak kabul edilmelidir.” Diyerek finansal okuryazarlık konusunun ne kadar değerli olduğuna değindi.
Işık Güven Toktamış konuşmasının sonunda eğitimlere vurgu yaparak “Parayön Projesi ile yaklaşık 7000 gence ulaşmayı hedefliyoruz. Genç bireylerin kendi ayakları üzerinde durmalarını ve geleceğe hazırlanmalarını sağlamak özel bir değere sahip. Paranın yönünün, gençlerde hep parlak bir geleceği ifade ettiği yarınlar dilerim. Bu genç bireylerin hayatlarındaki olumlu değişiklikleri gözlemleme şansına sahip olabilmemizi umuyorum.” diyerek konuşmasını noktaladı.