Küresel Para Haftası Boyunca Neler Oldu?

Geçtiğimiz yıl 38 ülkede borsa açılış gonguyla başlatılan Küresel Para Haftası (Global Money Week), bu yıl ülkemizde Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni ile başladı. SPK-FODER iş birliğinde ve Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni Küresel Para Haftası’nda gençlere, onların hayallerine ve finansal geleceklerine yönelik sembolik destek olarak ifade edildi.
14 Mart 2016 tarihinde Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer, SPK Kurumsal İletişim Daire Başkanı Emre Önyurt, FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen’in yanı sıra yaşları 9-25 arasında değişen çocuk ve gençlerin katılımı ile gerçekleşen Küresel Para Haftası Açılışı Gong Töreni ile genç kuşakların hayallerine ve finansal geleceklerine yönelik sembolik destek ifade edildi.
gong töreni
Gerçekleştirilen gong töreninin ardından konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer konuşmasında tasarrufların artırılması ve bilinçli ve en verimli şekilde değerlendirilmemesinin Türkiye’nin en önemli ekonomik meselelerinin başında geldiğini belirtirken, Türkiye’de toplumun 2014 yılında GSYH’nin yüzde 13’ü oranında tasarruf ettiğine, GSYH’nin yüzde 19’unu ise yatırımlara yönlendirdiğini ifade etti. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Zafer “Aradaki farkı yurtdışı kaynaklardan karşılamak zorunda kalan bir ülke olduğumuz bu en basit istatistikte açıkça görülmektedir. Türkiye’de tasarruf oranının yükselmesi ve söz konusu tasarrufların Türkiye sermaye piyasalarında değerlendirilmesi bu sebeple büyük önem arz etmektedir.” dedi.
Hüseyin Zafer “Finansal okur-yazarlığın geliştirilmesi, tasarruf ve yatırım bilincinin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Tasarruf konusu bireylerin belirli bir gelir seviyesine ulaştığında gündemine alacağı bir konu olmaktan çıkmalıdır. Borsa İstanbul olarak, sosyal sorumluluk anlayışımız çerçevesinde, gerek konferanslar ve kampanyalar, gerekse de eğitimlerimizle bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
özlem denizmen
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen ise konuşmasında “FODER olarak biz, finansal okuryazarlığı sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin temel parametresi olarak görüyoruz. Gençler ve çocuklar ise bu parametrenin en önemli yapıtaşları. Küçük yaşta oluşacak tasarruf bilinci, hem gençlerimizin hem de ülkemizin geleceği için atılmış verimli bir tohum. FODER üyeleri, bu sorumluluğun son derece farkında. Akıllı tasarruf etmeyi bilen yeni nesiller, akıllı ekonominin olmazsa olmaz koşulu. Tüm FODER bileşenleri olarak bizler, gençlerimize ve çocuklarımıza bu bilinci kazandırmak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız. Küresel Para Haftası boyunca pek çok etkinlik ve eğitimle çocuklarımıza ve gençlerimize ulaşacağız. Türkiye’nin ekonomik geleceğini genç nesillerin finansal okuryazarlığı belirleyecek. Bu görüşü bizimle paylaşarak çalışmalarımızda daima bizlere destek olan başta Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul olmak üzere iş birliği yaptığımız tüm kurumlara ve aynı zamanda FODER’in bireysel ve kurumsal üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.
SPK Kurumsal İletişim Daire Başkanı Emre Önyurt ise konuşmasında finansal eğitim kavramının yaşadığımız küresel finansal kriz sonrasında daha da önemli hale gelmeye başladığını belirterek finansal konulardaki bilgi yetersizliğinin, önce bireylerin sonra da ülkelerin ekonomik istikrarını tehdit ettiğini ifade etti.
Yılın teması “Akıllı Tasarruf”
OECD’nin de destek verdiği Küresel Para Haftası’nın bu yılki teması, “akıllı tasarruf” olarak belirlendi. Bu tema kapsamında çocuklara ve gençlere erken yaşlardan itibaren maliyet konusunda dikkatli olmalarını sağlayacak zekaya dayalı alışkanlıklar edindirmek hedeflendi. Hayatın ilerleyen yıllarında karşılaşılabilecek finansal sıkıntılar konusunda bilinç oluşturulurken bir yandan da para yönetimi yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Darüşşafakalı Çocuklar Küresel Para Haftası’nı Kutladı 
Küresel Para Haftası etkinlikleri kapsamında, 18 Mart Cuma günü SALT Galata’da yer alan Osmanlı Bankası Müzesi‘ne Darüşşafaka öğrencilerinin katılacağı bir gezi düzenlendi.Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Özel Darüşşafaka Eğitim Kurumları 5. sınıf öğrencilerine yönelik müze turunun ardından öğrencilere FODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Attila Köksal tarafından finansal okuryazarlık eğitimi verildi.
5 ilde yüzlerce çocuğa tasarruf bilinci aşılandı.
foder gezi
Hafta boyunca İstanbul’un 21 ilçesinde, Sakarya, Bursa, Samsun ve Niğde’de pek çok ilköğretim okulu, lise ve üniversitede FODER tarafından finansal okuryazarlık eğitimleri verildi. FODER gönüllülerinin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi gönüllü öğrencileri Avrupa, Yeditepe Üniversitesi gönüllü öğrencileri ise Anadolu yakasındaki çocuk ve gençlere ulaştı.
IMG_2174
Küresel Para Haftası boyunca Beyoğlu Belediyesi iş birliği ile Turabibaba Kütüphanesi‘nde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri de devam etti.

foder