Her Dönemin Olmazsa Olmazı Tasarruf ve Birikim

Tasarruf, hem gelir ile gider dengesini yapabilmek hem de harcama konusunda bilinçli davranabilmektir. Tüketilen herhangi bir şeyi dikkatli kullanma ve idareli harcama olarak da tanımlanabilir. Tasarruflu olmak, ihtiyaçlarımızı karşılamayacağımız anlamına gelmemelidir. Tüketimlerimizi ihtiyaç ve isteklerimize göre dengeli bir şekilde yönetmemiz tasarruf etmemizi kolaylaştırabilir.
Bireysel tasarruflar, kişiye güvence sağlarken yaşam boyu refahın istenilen seviyeye ulaşılmasında önemli bir unsur olabilir. Ayrıca işsizlik, hastalık veya kaza gibi durumlarda yaşam standardının korunmasına yardımcı olur. Bireysel tasarrufların yanında ulusal anlamda yapılan tasarrufların ekonomiye etkisi yeni yatırımlar için kaynak oluşturmasıdır. Tasarruf etkisi de, ekonomik büyümeyi sağlar.
Günlük hayatta dikkat edilecek basit ama etkili davranış alışkanlıkları tasarruf yöntemi olabilir. Mevcut kaynakların doğru kullanılması enerji tasarrufunu sağlar. Bu sayede maliyetler azalırken, yaşam kaynaklarının sürdürülebilirliğine katkı sağlanır. Tasarruf edebileceğimiz bir diğer konu gıda tüketimidir. Alışveriş yapılırken tüketebilecek kadar gıda ürünü alınması hem israfın önüne geçebilir hem de tasarruf ederek bütçeye katkı sağlayabilir.
Birikim nedir ve birikim yapmanın faydaları nelerdir?
Birikim, ekonomik anlamda paranın toplanması, bir amaç için ayrılması olarak tanımlanabilir. Birikim, aylık ya da günlük olarak kazanılan miktarlardan ayrılan küçük ya da büyük miktarda para olarak da belirtilebilir.
Birikim yapmış olmak kişiyi maddi anlamda kaygılardan uzaklaştırır. Dengeli para yönetimine sahip birey birikim yapma konusunda zorlanmaz. Hem kendisine hem de yakınlarına yatırım yapmış olur. Para biriktirmek aynı zamanda bilinçli bir tüketici olmayı gerektirir. Harcama yapılacak her kalem için önceden planlama yapmak ve bu doğrultuda hareket etmek ihtiyaç dışı tüketimi önleyebilir.
Birikim yapmanın birçok yararı bulunmaktadır. Mevcut gelirin boşa gitmesini engellediği gibi uzun vadede parayı çoğaltır. Birey, birikim yapmayı hedeflediğinde gelir gider tablosu yaparak ihtiyaç dışı tüketimi azaltabilir. Bütçeye uygun bir şekilde birikim yapmak bireyi acil çıkan masraflarda borçlanmaktan kurtarabilir. İstek ve ihtiyaç dahilinde alınacak yüksek fiyatlı eşyalarda yapılan birikimler kullanılarak bütçeye yük olunmadan satın alım yapılabilir. Taşınmaz alımlarında gerekli peşinatın kolay ödenmesini sağlayabilir. Evlilik masrafları için kolaylık sağlayabildiği gibi çocuğunuzun geleceği için kaynak olabilir.
Erken yaşta tasarruf ve birikim ne sağlar?
Tasarruf ve birikim, belli dönemlerde değil, hayatımızın her aşamasında aklımızda bulunması, alışkanlık haline getirilmesi gereken bir finansal davranıştır. Bireyin, bu iki davranış pratiğini hayat yolculuğunun başında fark etmesi hayatının ilerleyen dönemlerinde ekonomik anlamda daha esnek davranmasını sağlayabilir. Eğitim hayatımız boyunca birbirinden farklı dersler alıyoruz. Aldığımız dersler sonucunda meslek seçimi yapabiliyoruz. Yaptığımız meslekler birbirinden farklı olsa bile para yönetimi konusunda hepimiz ortağız ve hepimizin eğitime ihtiyacı olabilir. Nasıl tasarruf edilir? Birikim nasıl yapılır? Gelir ve gider bütçesi nasıl yapılmalıdır? Gibi konular hakkında bireylerin erken yaştan itibaren farkındalık kazanması, bireyin hem kendi hayatına hem de toplumsal hayata pozitif etkiler yaratabilir.
Sonuç olarak para ve para yönetiminin erken yaşlarda öğrenilmesi bireyin finansal olarak iyi alışkanlıklar edinmesine olumlu etki yapabilir. Özellikle çocukluk yıllarında alınan para yönetimi dersleri bireyin hayatının ilerleyen dönemlerinde daha esnek davranmasını sağlayabilir.

Filiz Yenice

FODER Gönüllüsü