FODER olarak “Bütçesini Bilen Çocuklar” ve “Bütçesini Bilen Gençler” projemiz İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü onayı ile gerçekleştiriliyor.
Günümüzde gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun büyük bir bölümünü çocuklar ve gençler oluşturmaktadır. Uluslararası toplum, çocuklara ve gençlere güvenli ve sağlıklı bir gelecek, kaliteli bir çevre, yüksek yaşam standartları, eğitime, istihdama ve karar mekanizmalarına katılımlarını sağlamak konularında önemli adımlar atmakta ve sürdürülebilir kalkınmanın planlanmasında çocuklar ve gençlere önem atfetmektedir.
Kalkınma alanında ilk sıralarda yer alan bir sosyal politika stratejisi olarak benimsenen çocukların ve gençlerin bilinçlendirilmesidir.
Hayal-hedef, istek-ihtiyaç, birikim, tasarruf, bütçe yapma gibi temel finansal konular öğrencilere gönüllü eğitmenler tarafından aktarıldı.
İstanbul’da çocuklara ve gençlere yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri gönüllü eğitmen duyurumuz ardından projede yer almak isteyen derneğimiz gönüllülerine ve FODER ile Kredi Kayıt Bürosu iş birliğinde KKB çalışanlarına yönelik iki ayrı “Eğitmen Eğitimi” uygulandı.
Eğitmen Eğitimi’nde yetişkinlere yönelik temel finansal okuryazarlık eğitimi sonrası ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde farklı eğitim modüllleri üzerinde çalışma gerçekleştirildi. Programı başarıyla tamamlayan gönüllü eğitmenlere “Yetkinlik Belgeleri” takdim edildi.
Eğitimlerde çocukların ve gençlerin ileri dönemlerinde para yönetimi konusunda doğru bilgiyle etkin kararlar verebilmeleri hedeflendi. Öğrenciler 10 saniye kuralı ile bir şeyi satın almadan önce istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğu ayrımına vardılar. Bunula birlikte hayal ettikleri bir ihtiyacın hedefe dönüşmesi için planlama yaparak doğru bütçe yönetimi gerektiğini de öğrendiler. Lise düzeyindeki gençler, interaktif oyunlarla gelir-gider dengesine dikkat etmeleri gerektiğini uygulamalı olarak öğrendiler.
Çocuk ve gençlerimizin erken yaşlardan itibaren akıllıca harcama alışkanlıkları edinmeleri ve öğrenmeleri ilerleyen yıllarda karşılaşabilecekleri finansal dışlanmayı önleme ve parayı yönetmelerinde anahtar beceriler kazanmaları bakımından önemlidir.
Hacı İlbey İlköğretim Okulu, TED Atakent Koleji, Atatürk İlköğretim Okulu’nda ilkokul ve ortaokul öğrencilerine, Farabi Koleji’nde lise öğrenimi gören gençlere yönelik verilen finansal okuryazarlık eğitimlerinde bini aşkın öğrenciye finansal bilinç aşılandı. Kartal, Küçükçekmece, Bayrampaşa, Ataşehir ilçelerinde 5 gönüllü eğitmen ile gerçekleştirilen eğitimlere İstanbul’un 39 ilçesinde de devam edilecek. Hedef 10.000 öğrenciye ulaşarak finansal bilgi kazandırmak.