”Ekonomi Ailede Başlar” düşüncesi ile tüm Türkiye’yi finansal okuryazarlık alanında bilinçlendirmek, eğitmek ve T kişilerin finansal okuryazarlık düzeyinde ölçülebilir bir iyileşme sağlamak hedefiyle Ekim 2012’de TEB Aile Akademisi’ni hayata geçirdik. Müşterimiz olsun olmasın, katılımcıları ürün ve hizmetlerin doğru kullanımı, hak ve sorumluluklar, ihtiyaçlara doğru çözümler konularında eğiterek tüm uygulamalarımızı ve bilgimizi şeffaflıkla paylaşıyoruz. Söylediklerimizi uygulamaya dökerek, hizmet kalitemizi standartların üzerine çıkartıyoruz. Bireylerin ekonomik durumlarını düzeltmelerine, birikime başlamalarına yardımcı olarak, ekonomiye katkılarını artırıyoruz. Kısacası, çalışmalarımızın temelinde müşteriye hizmet ve katkı sağlamak yatmaktadır. TEB Aile Akademisi sayesinde müşterimiz olsun olmasın, tüm Türkiye’yi, her ayın 3. Perşembesi tüm illerimizdeki TEB Şubelerine davet ediyoruz. Şubelerimizde 18:00 sonrası verilen, ücretsiz TEB Aile Akademisi eğitimleriyle katılımcılar temel finansal kavramların, bilinçli borçlanmanın ve aile bütçesi oluşturmanın önemi hakkında bilgilendirilmekte.TEB Aile Akademisi
Eğitim ve Sunumlarımız
TEB Aile Akademisi’ni TEB müşterisi olan, olmayan herkese tanıtabilmek amacıyla gönüllüler ve şube müdürlerinden oluşan bir ekip kurduk. Bir yılda 70 bin kişiye birebir finansal okuryazarlık eğitimi verdik. 2013 sonuna kadar ise 100.000 kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz.
Bu hedefimiz doğrultusunda, TEB Aile Akademisi eğitimlerimizi gerçekleştirebilmek için şubelerimizi sınıfa, çalışanlarımızı eğitmene çevirdik. Şubelerimizdeki eğitimlerin yanı sıra talep eden kurum, kuruluş, dernek, oda gibi kurumlara giderek çalışanlarına ve mensuplarına da eğitim veriyoruz. Eğitimlerimizde aileler, kadınlar, üniversite öğrencileri ve çocuklara özel hazırlanan içerikleri kullanıyoruz. Eğitimlerimize katılanlar bütçe oluşturma ve yönetimi, aile giderlerini kontrolleme taktikleri, borçların doğru yönetimi, yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler, bireysel emeklilik, kredi kartlarının doğru kullanımı gibi konularda bilgi sahibi oluyor ve sorularını sorabilme imkanına sahip oluyorlar. TEB Aile Akademisi eğitimine katılanlara TEB Aile Akademisi Eğitimi Sertifikası ve bütçe planlamada kullanabilecekleri TEB Aile Akademisi Kılavuzları sunulmaktadır. Şube içi eğitimlerin yanı sıra online eğitimimiz de mevcut. Bu eğitimin destekleyicisi olarak şubelerimizde bireylere bütçe planlama konusunda da destek olabiliyoruz. Bu anket yapısı ile geleceğe yönelik ev alma, çocuğunu iyi bir okulda okutma gibi planlar için ayda ne kadar birikim yapılması gerektiğini, harcamaların nasıl kısılabileceği ve nasıl birikim yapılabileceği konularında herkese yol gösteriyoruz. TEB Aile Akademisi online eğitim
TEB Aile Akademisi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İşbirliği
TEB Aile Akademisi olarak işbirliği yaptığımız ortaklar arasında devlet ve kamu kuruluşları, yasa düzenleyiciler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, finansal kurumlar ve ticari firmalar yer almaktadır. TEB olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ocak 2013’te imzalamış olduğumuz protokol çerçevesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Aile Eğitim Programı’nın ilk ve tek Finansal İş Ortağı olmaktan büyük gurur duyuyoruz. TEB Aile Akademisi’nde finansal eğitim veren, gönüllü 540 TEB çalışanı, aynı zamanda Bakanlığa ait Aile Eğitim Programı iktisat alanında Eğitici Sertifikası sahibidir.
TEB Aile Akademisi ve FODER İşbirliği
TEB olarak Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’nin ilk kurumsal üyesiyiz. TEB Aile Akademisi çalışmalarımızı Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği ile işbirliği içerisinde yürütüyoruz.
TEB Aile Akademisi ve Boğaziçi Üniversitesi İşbirliği
TEB Aile Akademisi kapsamında şubelerimizdeki bireysel portföy yöneticilerimizi BoğaziçiÜniversitesi sertifikalı 6 aylık bir eğitim programına dahil ederek Aile Danışmanı olarak yetiştiriyoruz. Program sayesinde portföylerimiz, müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru tespit edebilme ve doğru ürünü doğru müşteriye sunabilme konusunda ileri seviyede danışmanlık yetkinliği kazanıyor.
Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte Türkiye’nin Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi’ni hazırladık Yılda 2 defa tekrarlanacak bu çalışma ile hedefimiz, Türkiye’nin finansal okuryazarlığının ne şekilde geliştiğini tespit etmek, bankalaştırılmış nüfusun nas büyüdüğünü takip edip, sektöre ve kamuoyuna duyurmak.
TEB Aile Akademisi Evi
15 Mayıs Dünya Aile Günü’nde Genel Müdürümüz Sayın Varol Civil’in, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in, TEB Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi’nin ve Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu’nun katılımıyla ilk TEB Aile Akademisi Evi’ni Ankara’da hizmete açtık. 100 kişiye kadar kapasiteli TEB Aile Akademisi Evi’nde her gün eğitim düzenlenmektedir. İçerisinde iPadler, çocuk oyun alanı, derslik ve kütüphane bulunan TEB Aile Akademisi Evi’nden eğitim saatleri dışında da yararlanılabilir. TEB Aile Akademisi Evi sayesinde, finansal okuryazarlık için ilgili olan herkesi her daim öğrenmeye davet ediyoruz.
1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi
Türkiye’de finansal okuryazarlık konusunda ortak bilinç ve gündem yaratma hedefimiz doğrultusunda FODER (Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği) işbirliğiyle 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ni düzenledik. Kamu, özel sektör, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve dünya çapında konuk konuşmacıların 22 Mayıs’ta Çırağan Oteli’nde bir araya geldiği bu zirvede kadınların, çocukların ve gençlerin finansal okuryazarlığı masaya yatırıldı. Genel Müdürümüz Sn. Varol Civil ve Finansal Okuryazarlık Derneği Kurucu Başkanı Özlem Denizmen’in açılış konuşmalarıyla başlayan zirvede açılışı takiben, sırasıyla Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu konuşmalarıyla katkıda bulundular. Tüm gün süren zirvede, Keynote Speaker olarak Jordan Goodman yer alırken, 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi üç oturum olarak gerçekleşen ulusal ve uluslararası konuşmacıların söz aldığı panellerle devam etti. 1300 kişilik geniş bir katılımcı yelpazesiyle gerçekleşen zirve, basında büyük yankı buldu.
Bağımsız bir araştırma şirketine düzenli olarak yaptırdığımız araştırmaya göre Aile Akademisi eğitimlerinin, katılanların finansal yeterlilik algısında yükselmeye ve tercih ettikleri yatırım araçlarında değişime yol açtığını ölçümledik. Katılımcıların % 91’inin TEB Aile Akademisi eğitimlerinin yaşamlarında bir etkisi olduğunu ifade ettiğini, % 93’ünün yakın çevrelerine TEB Aile Akademisi eğitimlerine katılmayı tavsiye edeceklerini belirttiğini ve finansal ürünlere dair bilgilerinin de %44 oranında arttığını gözlemledik. İlki 22 Mayıs’ta Çırağan’da düzenlenen Finansal Okuryazarlık ve Erişim zirvesinde açıklanan “Finansal Okuryazarlık Endeksi’ni takiben 5 Kasım 2013’te Boğaziçi Üniversite’sinde gerçekleşen basın toplantısı ile ilk “Finansal okuryazarlık ve erişim endeksini” duyurduk. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi’ni yılda 2 defa tekrarlayarak paylaşmaya devam edeceğiz.
Ödüllerimiz:
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: 3 Nisan 2013’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Aile Eğitim Programı’na katkılarından dolayı Genel Müdürümüz Sayın Varol Civil’e teşekkür plaketi verildi. Avrupa KSS Ödül Programı: TEB Aile Akademisi, Avrupa Komisyonu, CSR Europe ve Business in the Community işbirliğiyle 30’a yakın Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen, Türkiye ayağını ise Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği’nin yürüttüğü Avrupa KSS (Kurumsal Sosyal Sorumluluk) Ödüllerinde Etkin Yönetim Kategorisi’nde ödüle layık görüldü.